7-те нива на финансова свобода

Как да подобрим финансовата си култура и да управляваме бюджета си по-успешно

Как да подобрим финансовата си култура и да управляваме бюджета си по-успешно

Независимо дали живеем, за да работим, имаме дългове, харчим прекалено много или финансовото ни планиране се простира от заплата до заплата, невидимите окови на финансовия стрес са добре познати на огромна част от нас. Решението е във финансова свобода, но с толкова много сметки и толкова малко останали пари в края на месеца, как може да бъде постигната тя?

Ниво 1: Яснота

Първата стъпка е оценка и изясняване. Време е да опишете в какво състояние се намират финансите ви и да създадете ясна картина за това къде бихте искали да бъдат. Това означава да разгледате подробно баланса си, банковите сметки, кредитни карти и други задължения. Освен това ще трябва да свършите неприятната работа по описване на месечните ви разходи в таблица. Ако запазите навика след това, поне усилието ще е еднократно.

„За да поемете контрола над финансите си в тези променящи се времена, както и да контролирате разходите и инвестициите си, е важно да създадете финансов план“, каза Раду Тирсина, главен изпълнителен директор и основател на Windows Report и Reflector Media. „За да управлявате успешно финансовия си прогрес, трябва да можете да проследявате нетната си стойност, разходите и инвестициите си, за да получите по-широка представа къде се намирате.“

Ниво 2: Самодостатъчност

Когато преминете това ниво, вие ще сте стъпили на собствените си два крака. Ще сте се изнесли от къщата на родителите си и няма да разчитате на чужда помощ, за да оцелявате финансово.

Важно е да се отбележи, че самодостатъчността и финансовата независимост са две различни неща. На ниво 2 вероятно ще живеете от заплата до заплата, може би ще се борите с дългове, а може би и двете. Но вече ще сте зависими. Въпреки че може да не изглежда така, вие най-накрая контролирате собствената си съдба.

Ниво 3: Място за дишане

Тук е мястото, където прекъсвате цикъла на живот от заплата до заплата и цялото безпокойство, което идва с това, като най-накрая натрупате малко спестявания.

„Задължително е да имаме място за дишане в момент, когато инфлацията е рекордно висока за последните 41 години“, каза Адриен Тейлър-Уелс, акредитиран финансов консултант в Tailored WealthSaver.

Ниво 4: Стабилност

Ако достигнете ниво 4, вие сте го постигнали – официално сте финансово стабилни. Това означава да имате шестмесечни спестявания в банката и без токсичен дълг.

Ако все още живеете на една заплата от бедствието, спестяването на разходи за шест месеца може да ви се стори като невъзможен хълм за изкачване. Ключовете са последователност и търпение.

„Автоматизирайте спестяванията си, така че 10-20% от всичко, което печелите, да бъде автоматично спестявано и инвестирано“, каза предприемачът, автор и финансов съветник Дейвид Делисъл, който написа The Golden Quest, за да накара децата да се интересуват от парите. „По този начин никога не виждате парите и дори не ги пропускате. Навикът е автоматичен.

Ниво 5: Гъвкавост

След като създадете стабилен фонд за спешни случаи, ще пренасочите част от приходите си към инвестиции вместо към спестявания. Работи по същия начин – като го правите бавно, стабилно и автоматично, малкото в крайна сметка ще стане много.

С течение на времето ще достигнете пето ниво. Тогава имате натрупани разходи за поне две години, което ви дава гъвкавостта да си вземете една година отпуск, ако решите да пътувате, да прекарате повече време със семейството си или най-накрая да напишете този роман.

За Крис Фотъргил, CPA и основател на счетоводната фирма Diagno, гъвкавостта означава закупуване на яхта и управление на бизнеса му от морето. Това е мечта, за която си струва да работите.

„Животът на лодка осигури на семейството ни много незабравими спомени“, каза Фодъргил. „Бяхме благословени да сърфираме на вълни от световна класа, да посещаваме отдалечени села, които често са нечувани, да се забавляваме в кристално чисти води и да изследваме някои от най-големите градове в света, всичко това от нашия скромен плаващ дом.“

Ниво 6: Финансова независимост

Това е стъпката, в която можете да напуснете последната си работа и да живеете от приходите, които вашите инвестиции генерират, може би от дивиденти от акции или приходи от наеми. Стигнеш ли до тук, постигнал си святото

Ниво 7: Изобилно богатство

Това е просто – вие сте богати. Вече можете да се храните в ресторанти от висок клас, без да гледате дясната страна на менюто и да се разхождате из целия свят за миг. Вие официално сте в 1%. Насладете му се — и се протегнете надолу, за да помогнете на долните 99, когато можете.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Наръчник: Как да спестяваме повече

Next Post

Правите ли тези чести грешки с бюджета си?