Наръчник: Как да спестяваме повече

21 начина, по които може да започнете да намалявате ежедневните си разходи още днес.

Понякога да спестиш изисква просто да приложиш малко здрав разум, но друг път начините не са толкова очевидни. За да ви вдъхновим, създадохме този списък с идеи за намаляване на разходите у дома. Ето 21 начина, по които може да започнете да намалявате ежедневните си разходи още днес.

1. Пазарувайте в правилното време на годината

Преценете кога да купите артикулите за дома, за да се възползвате от най-евтините възможни цени. Помислете за мебели през януари/февруари, барбекюта през есента и празничен декор след Коледа. Купете зимно яке през март или бански през август – не забравяйте, че търговските центрове обявяват намаления честно и обикновено е по-разумно да изчакате, вместо да купувате продукти на пълната им цена.

2. Предоговорете наема или ипотеката си

Следващият път, когато договорът ви за наем е пред подновяване, опитайте да договорите по-ниска цена, или проучете опциите за друго жилище на по-добра цена. За собствениците на жилища, проучете вариантите за рефинансиране на вашата ипотека – възможно е да успеете да спестите няколко процентни пункта от лихвата си.

3. Събирайте излишните монети

Отделете буркан или касичка за събиране на дребни монети. Не забравяйте да проверите старите чекмеджета и дивана за монети. На всеки няколко месеца можете да обменяте монетите в монетния двор или някоя банка и да използвате събраната сума за нещо полезно или приятно.

4. Почивайте си за по-малко

Вместо да плащате за почивка, изпробвайте и по-евтини начини да се отпуснете. Опитайте медитация, четене, дрямка или достъпно хоби. Внимавайте за старите навици, които може да ви струват неоправдани средства, като онлайн пазаруване.

5. Отглеждайте сами билки и подправки

Билките могат лесно да се отглеждат на закрито на малък прозорец или навън в саксии или градини. Така ще можете да спестите от купуването на скъпи буркани с подправки от магазина, ще имат по-свеж вкус и могат лесно да се сушат и съхраняват.

6. Затваряйте вратите вкъщи

Намалете разходите си за енергия като затворите вратите на банята, коридора или килера, така че да не затопляте и охлаждате по-големи пространства от нужното.

7. Използвайте седмичните брошури на супермаркетите

Не изхвърляйте брошурите от магазина за хранителни стоки. Огледайте ги добре и планирайте да пазарувате стратегически от многото оферти, които имат, или да се запасите с артикули с голяма отстъпка, когато видите изгодни сделки.

8. Канете гости на брънч, вместо на вечеря

Продуктите за закуска или брънч често са по-евтини, отколкото тези за вечеря за гости (помислете за сандвичи вместо скъпи пържоли). Ще спестите и от алкохол, тъй като е по-малко вероятно хората да пият толкова много.

9. Направете бюджет на домакинството

Време е да седнете и да направите бюджет, за да разберете къде отиват парите ви, да откриете и намалите скритите или излишни разходи.

10. Организирайте кухнята и килера си

Поддържането на добре организиран килер за храна означава, че е по-малко вероятно да купувате неща, от които не се нуждаете, или да се окажете с продукти с изтекъл срок на годност.

11. Използвайте енергоефективно осветление

Намирането на достъпни опции за CFL и LED крушки става все по-лесно. Общите спестявания през целия живот на тези енергийно ефективни крушки значително ще надвишат първоначалната инвестиция за тях, намалявайки общите разходи за енергия.

12. Бъдете свой собствен бариста

Всички знаем какви могат да са цените в кафенетата, така че пригответе кафето си сами у дома и вземете чаша със себе си сутринта. Инвестирайте в машинка за фрапе, сиропи или просто използвайте канела или други обичайни аромати, за да направите рецептата по-интересна.

13. Използвайте програмите за лоялност

В наши дни много супермаркети, аптеки и търговци на дребно предлагат карти за лоялност . Точките и спестяванията наистина се събират – понякога може да спестите значителен процент от цената само като сте част от програмата. Помислете кои магазини наистина харесвате и иползвате, както и проверете дали програмата им за лоялност предоставя истински ползи, или е просто кух маркетингов трик.

14. Намерете по-евтино гориво

Планирайте преди да отидете до бензиностанция. Открийте най-евтината такава около вас и се старайте да използвате само нея. Имайте в предвид, че има тенденция цените на горивото през уикенда да са по-високи, о

15. Направете свои собствени почистващи препарати

Има толкова много начини да направите собствени почистващи продукти като използвате продукти като оцет, сода за хляб, лимонов сок и други обикновени домакински артикули, всички от които са по-евтини от почистващите препарати в магазина.

16. Помислете отново за кабелната телевизия

Намалете премиум каналите или опитайте многото алтернативни, по-евтини варианти за онлайн видео като Netflix. Ако имате повече от един абонамент – помислете дали наистина използвате всичко, за което плащате, или може да прекратите достъпа си до някоя от услугите без да усетите голяма разлика.

17. Купувайте сезонни или замразени плодове и зеленчуци

Избягвайте скъпи плодове и зеленчуци, които в момента не са в сезон, или екзотични пресни продукти в магазина за хранителни стоки. Вместо това купувайте местни, сезонни варианти. Замразените плодове и зеленчуци също са по-евтина, но съдържат същите хранителни вещества.

18. Купувайте генерични стоки

С определени генерични или “собствени” марки може да спестите много в определени магазини. Често генеричните опции са също толкова добри, ако не и по-добри, отколкото някои от по-скъпите аналози на марката. Много генерични или “собствени марки” марки се произвеждат от същите компании, които произвеждат и големите брандове.

19. Носете си обяд

Разбира се, много по-лесно е да купите обяд, когато сте навън или на работа, но кутията от вкъщи може да ви спести много пари всяка седмица. Също така е особено полезно за тези, които просто не могат да излязат от офиса или имат нужда от повече воля, за да се придържат към здравословния обяд.

20. Прегледайте всичките си абонаменти

Имате кредитна карта с годишна такса или рядко използван абонамент за фитнес зала? Време е да ги спрете и да се отървете от допълнителните разходи, които не ви носят достатъчно стойност в замяна.

21. Спрете да си купувате минерална вода

Монтирайте филтър на мивката у дома или си вземете филтърна кана. Ще ви спести много пари през цялата си употреба и е много по-добро за околната среда от еднократните пластмасови бутилки.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

7-те нива на финансова свобода